onsdag 9. november 2011

  • Ap-politiker Elvis Nwosu bor i Oslos mest innvandrertette bydel, Søndre Nordstrand, og ser hvordan noen skoler blir dominert av barn med minoritetsbakgrunn.

Vil busse elever for å sikre blanding

Ap-politiker Elvis Nwosu vil ta i bruk bussing og loddtrekning for å unngå rene innvandrerskoler. –Skal vi ha et mangfoldig samfunn må vi blande oss, sier han.

Som Aftenposten skrev i går, blir osloskolen stadig mer etnisk delt. Mens hele 52 grunnskoler forrige skoleår hadde et flertall av minoritetsspråklige elever, er en rekke skoler fortsatt nærmest «hvite».

–Demokratisk problem.

Ap-politiker Elvis Nwosu bor selv i byens mest innvandrertette bydel, Søndre Nordstrand, og er svært bekymret over utviklingen.

–Det er et demokratisk problem når vi får skoler der en del elever ikke har nok kontakt med nordmenn til å lære holdninger og ha sosial omgang på fritiden. Jeg forstår foreldre som flytter barna sine, sier Nwosu, som sitter i styret for OsloAp og i partiets bystyregruppe. Han børster støvet av den svært kontroversielle amerikanske ordningen med bussing av elever mellom skolene.

–Jeg har vært i Seattle og sett det i praksis. Motstanden var stor. Men det virket. De får til sosial interaksjon og tvinger mangfold frem.

«Jeg har vært i Seattle og sett det i praksis. Motstanden var stor. Men det virket.» Elvis Nwosu (Ap)

Loddtrekning.

Hans partifelle Hanne Harlem foreslo det samme da hun var skolebyråd i 1992, men møtte kraftig motbør. Den gangen hadde en håndfull skoler i indre Oslo øst flertall med «fremmedspråklige», som det het. Ideen var å kjøre elever til skoler andre steder i byen. Nwosu mener det i dag er mulig å få til en god utjevning mellom skoler i samme bydel. Han vil sette et tak på 50prosent minoritetsspråklige og bruke loddtrekning for å fordele elevene når taket er nådd.

–I tillegg må skolene gjøres gode og attraktive så flest mulig vil gå der. Vi kan ikke fortsette å ha det sånn som det er blitt på en del osloskoler, sier Nwosu. Han understreker at utspillet ikke er klarert i partiet.

–Men vi må ta debatten. Jeg skammer meg ikke.

Oslo lykkes.

Forslaget møter overhodet ingen applaus fra skolebyråd Torger Ødegaard (H).

–Vi kan ikke ha som utgangspunkt at en elev er et problem. Da busser vi dem heller ikke fra skole til skole etter loddtrekning, sier Ødegaard, som samtidig forstår at en del foreldre er bekymret.

–Alle er enige om at det ideelle er en sammensatt elevflokk. Men de aller fleste ønsker å gå på skole der de bor, og elevsammensetningen speiler bosettingen i Oslo. Desto viktigere er det at vi igjen har fritt skolevalg i videregående skole. Da ønsker mange elever å flytte, sier han.

Ødegaard peker på at osloskolen i stor grad klarer å kompensere for forskjellene elevene har med hjemmefra gjennom tilpasset opplæring.

–Det viktigste vi kan gjøre er å sørge for at skolen er best mulig og at vi har ambisjoner for hver enkelt elev. Slik bidrar vi til sosial mobilitet.

–Er du overhodet ikke bekymret over utviklingen?

–Jeg sier ikke at vi ikke har utfordringer. Men vi kan ikke diskutere oss bort fra et flerkulturelt samfunn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar