onsdag 9. november 2011

  • Cavide Gunay (14), rektor Anne Myhrvold og Yohanna Segaye (14) fra Gran skole lokker Sondre Jelstad med høyere lønn og ekstra veiledning dersom han velger Gran som sin arbeidsplass.

    FOTO: Øhman Rolf

Lokker lærere med østkanttillegg

Rektor Anne Myhrvold lokker med inntil 20.000 i høyere lønn om de søker seg til Gran skole.

Utfordringer er viktigst

– Har du hørt om Gran skole? spør rektor Myhrvold og stopper lærerstudent Sondre Jelstad på vei inn til forelesning. Myhrvold, og de 14 år gamle elevene Cavide Gunay og Yohanna Segaye, er på Høyskolen i Oslo for å lokke fremtidens lærere til å velge nettopp Gran skole som sin arbeidsplass.

For mens det ved noen skoler i Oslo står kvalifiserte lærere i kø, har Gran og en rekke andre østkantskoler hatt store problemer med å rekruttere lærere.

I frykt for at det skulle bli store skjevheter mellom byens skoler, lanserte Utdanningsetaten et pilotprosjekt i høst: Syv skoler i Groruddalen og Søndre Nordstrand fikk muligheten til å tilby lærere et eget østkanttillegg og ekstra oppfølging.

Ordningen har vært så vellykket at den nå utvides til å gjelde tilsammen 22 skoler i Oslo øst. Skolene kjennetegnes av en høy andel minoritetsspråklige elever, mange elever med kort fartstid i landet, elever som kommer fra utsatte hjem og en del elever som har bagasje utenom det vanlige: Barn som har vært på flukt, barn med krigstraumer.

Må kjempe om lærere

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) mener tiltakspakken er nødvendig for at skjevhetene mellom skolene ikke skal øke enda mer i årene fremover.

– Tiltakene settes inn i de områdene i byen man har de største utfordringene og den mest krevende elevflokken. Der er det viktig med tung fagkompetanse og de beste lærerne, sier han.

Osloskolen må kjempe hardt om nyutdannede lærere i årene fremover – en kamp Oslo har tenkt å vinne, påpeker Ødegaard.

For stadig flere lærere i osloskolen er uten godkjent utdannelse for de trinn de underviser på. Og antall årsverk med godkjent lærerutdanning synker, skrev Aften i høst.

Samtidig er behovene for faglærte sterkt økende: Ifølge Utdanningsetaten øker antallet elever med 1000 hvert eneste år de neste 10 årene – eller et klasserom i uken. Det betyr at osloskolen trenger minst 200 nye lærere hvert eneste år, i tillegg til lærere som går av med pensjon og av andre årsaker. Til sammen regner en med at rundt 1200 lærerstillinger av alle slag vil bli lyst ut årlig fremover.

Gode resultater

Gran skole var en av skolene i pilotprosjektet i høst. Resultatet har ikke latt vente på seg, ifølge rektor Myhrvold: I fjor høst fikk skolen 13 nye lærere. Nå trenger skolen ytterligere fire-fem lærere.

– Det er tidlig å konkludere, men vi ser at de nye lærerne blant annet har ført til bedre ro, orden og mindre forsentkomming, sier hun.

Også elevene er fornøyde.

– De nye lærerne er kjempeflinke. De gir oss andre oppgaver, de får klassen stille og lærer oss andre ting, sier Cavide Gunay og Yohanna Segaye.

Lærerstudent Sondre Jelstad har flere år igjen på lærerhøyskolen, men synes tilbudet fra Gran skole ser interessant ut.

– Det vekker umiddelbart interesse. Når jeg skal se etter jobb vil blant annet utfordringer på skolen være viktig. Og å få med litt ekstra lønn på kjøpet er ikke dumt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar