onsdag 9. november 2011

En fortsatt grønn og åpen by

Begrepet "Tigerstaden" var slett ikke bare positivt ment. Men Oslo har snudd uttrykket til å bety dynamikk, initiativ og livsvilje. Karakteristikken stammer fra Venstre-mannen Bjørnstjerne Bjørnson.

Karakteristikk. Det kan lett gå sport i å gi en hovedstad karakteristikker som forsterker byens smale egenskaper. Oslo er en by med fantastiske muligheter. Den er også i ferd med å realisere mange av disse mulighetene. Det gjør Oslo best gjennom å utvikle sine grønne og åpne sider - både i byrommet og mellom menneskene som bor her. Den grønne og åpne byen er derfor min karakteristikk av Oslo.

Intim storby

Oslo skal være en intim storby. En storby er vital, dynamisk og pulserende. Dette er egenskaper Oslo i høyeste grad besitter, i sentrumsnære områder så vel som i bydelssentrene - både på dagtid og nattetid. Men Oslo har også andre fortrinn som det vil være brutalt å forspille. Byens særpreg hviler på en grønn og levende profil. Dette særpreget må dyrkes, ikke ødelegges.Venstre vil derfor ta vare på grøntområdene som finnes i byen, oppgradere torg, plasser og gater og gjenåpne elvene. Fjordbyen var Venstres initiativ, og Venstre har vært en pådriver for at det ble en realitet. Vi vil fortsette å bringe byen til fjorden, og fjorden til byen. Det innebærer å starte utviklingen av Filipstad, å frigjøre Ormsund til byutvikling, og å stanse byggingen av høyhus i Bjørvika. Høyhusene vil være et fundamentalt brudd med den europeiske bytradisjonen som Oslo tilhører: Der det er intim tettbebyggelse og ikke kalde, sterile kontortårn som er dominerende i sentrumsområdene. Det slår ihjel intensjonen bak Fjordbyen. Venstre vil byen bedre.

Eksempel til etterfølgelse

Oslo skal være en grønn by. Det handler ikke bare om antall trær, men at menneskene som bor i byen legger grunnlag for en grønn by også i fremtiden.Det skal vi gjøre gjennom å halvere Oslos klimautslipp innen 2030. Hver enkelt borger kan og må bidra til dette, men byen har mange virkemidler. Vår ambisjon er at Oslo skal være et eksempel for andre byer og land med hensyn til hvordan utslipp skal reduseres.

Superbillig månedsbillett

Derfor skal kollektivtilbudet utvikles til ett av verdens beste, som byens borgere skal være stolte av. T-banen skal gå minst hvert 10. minutt, og ha et langt bedre tilbud enn i dag på kvelder og i helger. Både tog-, trikke- og banenettet må bygges ut - og prisen på månedsbillett skal reduseres til 500 kroner. Like viktig er det å redusere Oslos energiforbruk, og legge til rette for bruk av elbiler, fjernvarme og alternative energikilder. Det er vår oppgave som politikere å gjøre det attraktivt å velge miljøvennlig. Det er derimot ikke vår oppgave som politikere å forby biler i hele sentrum. Da har man misforstått hva en effektiv miljøpolitikk handler om.

I sentrum av Skandinavia

Oslo skal være en internasjonal kunnskapsby. Vi er ikke plassert i utkanten av Europa, men i sentrum av Skandinavia. Og vi skal ha en bevissthet om vår plassering i verden. Vi er allerede anerkjent som fredsby. Vi skal oppnå anerkjennelse også som klimaby og som kunnskapsby. Det innebærer å utnytte at vi har et av Nord-Europas beste universiteter, flere høyskoler og mange uavhengige og innovative forskningsmiljøer.Men det innebærer også at vi må ta på alvor at mange går ut av osloskolen uten å ha tilfredsstillende kunnskaper i basisfag. Venstre har ambisjoner for alle elever, sterke og svake. For å få til gode resultater, for å la elevene føle glede ved å lære og for at skolen skal legge grunnlag for dannelse, må læreren få respekt og gis ansvar.

Læreren = nøkkelen

Læreren er nøkkelen til en god skole, og er derfor Venstres tydeligste prioritering i skolepolitikken. Osloskolen trenger flere lærere, som skal gis mer tillit og økt frihet til å legge opp skolehverdagen sammen med elevene. Venstre vil at Oslo skal innføre kompetanseår i osloskolen, slik at lærerne kan få nødvendig etterutdanning. Sammen med en kraftsatsing på norskopplæring for minoritetsspråklige skal vi gjøre osloskolen til et trygt fundament for kunnskapsbyen.Oslo skal være en åpen og raus by. Oslo Venstre er byens liberale parti, og er historisk og for alle praktiske formål rotfestet i en borgerlig tradisjon. Det er derfor vår jobb å utvikle Oslo i en åpen retning, der det er kort vei mellom borger og folkevalgt, og der systemet er til for å hjelpe mennesker - ikke hindre dem i å nå sine mål.Oslo preges av et etatsvelde som er et hinder og et problem for mange i byen. Venstre vil i neste periode ta initiativ til en sentralreform som tar et oppgjør med byråkratenes egenrådighet. Oslo skal være borgerstyrt, ikke embetsstyrt.

I en unik rolle

Den siste perioden har Venstre hatt en sentral rolle i Oslo. Gjennom vårt arbeid i bystyret har vi manøvrert Oslo i en grønn, åpen og liberal retning. Vi har utøvd lederskap og er stolte av resultatene: Oslo er en levende kulturby. Fjordbyen er i ferd med å bli realisert. Og tidenes kollektiv- og miljøsatsing er et faktum i Oslopakke 3.Det gjenstår imidlertid oppgaver:Ikke alt skinner i Oslo, og mange har det ikke så bra som vi ønsker. Men med optimisme, raushet og nytenking er det mulig å få til selv det som virker vanskelig. Dette er Venstres fremste oppdrag.Venstre har vært med på å legge premissene for fremtidens Oslo. Det vil vi fortsette med. Og jeg er trygg på at det blir et Oslo å være stolt av - for alle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar