onsdag 9. november 2011

  • I Århus blir tospråklige barn som strever med dansken, kjørt med buss til skoler med flest etnisk danske barn. Ap og SV mener det må tas grep for å gjøre elevmiksen mindre skjev også i Oslo, og vil diskutere erfaringene fra Århus.

    FOTO: Olsen Olav

Århusmodellen kan bli vurdert i Oslo

Både leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, og integreringsstatsråd Aundun Lysbakken (SV) vil vurdere Århus-bussing i Oslo. Skolebyråd Torger Ødegaard (H) nekter å se en etnisk delt skole som et problem.

Søndag skrev Aftenposten hvordan tospråklige barn i Århus, som er svake i dansk, blir busset lange strekninger for å gå på skoler med etnisk danske barn.

Les saken her: Innvandrerbarn busses til «hvite» skoler

Tiltaket går rett inn i debatten i Osloskolen, som blir stadig mer etnisk delt. Så langt er Aps bydelspolitkier Elvis Nwosu den eneste som har tatt til orde for bussing også i Oslo. Etter å ha lest om Århus, er også Aps fylkesleder Jan Bøhler på gli.

Store grep

– Det går veldig fort i retning av et mer adskilt Oslo. Å påstå at det ikke er et problem, fordi man ikke vil skille på hudfarge, er å begå en stor feil. Jeg er helt sikker på at vi må diskuterer noen store grep, som det de har gjort i Århus, sier Bøhler.

Grytidlig hver morgen kjører 22 skolebusser innvandrer-elever i Århus til skoler langt hjemmefra.

FOTO: Olsen Olav

Han mener modellen er interessant fordi den er basert på språk, og fordi foreldrene er så fornøyde. Han vil nå til Århus på studietur.

Bøhler roser byrådet i Oslo for å tilføre minoritetsskolene ekstra ressurser.

– Men de forholder seg helt passive og likegyldige til at mange barn ikke lærer seg de kulturelle kodene og en dypere forståelse av språket på grunn av den skjeve miksen. Det handler om langt mer enn teknisk kunnskap.

Før man skal tenke seriøst på å kopiere Århus, vil Ap at skolegrensene skal justeres og nye skoler plasseres med tanke på en bedre språklig miks. Han vil også språkteste barnehagebarn og sette sammen klasser for å sikre at nok barn behersker norsk.

Klasseskiller

Bøhler får langt på vei følge av integreringsminister Audun Lysbakken, som deler kritikken av byrådet i Oslo.

– I byrådets verden finnes ikke klasseskiller. Jeg mener at segregering er et stor hinder for integrering, sier Lysbakken, som sammen med undervisningsminister Kristin Halvorsen vil studere erfaringene fra Århus.

– Vi må se om det er grep vi kan finne inspirasjon i. Jeg er skeptisk til obligatorisk bussing, men merker meg at foreldrene i Århus frivillig velger å la barna bli på de nye skolene. Vi må uansett ta noen kraftfulle grep.

Ikke problem

Skolebyråd Torger Ødegaard (h) nekter å gå med på at den skjeve elevfordelingen er et problem politikerne skal gjøre noe med. Derimot mener han både Bøhler og Lysbakken nå må ta skrittet helt ut og faktisk gå inn for bussing.

– De mener at enkelte elever utgjør et problem, men kommer ikke med konkrete forslag som vil løse problemet, sier Ødegaard, som mener det eneste som kan skape «miksen» de to vil ha, er bussing.

– I Osloskolen har vi vist at vi løfter elever med et dårlig utgangspunkt bedre enn resten av landet. Jeg vil fortsette å ha knallhøye ambisjoner for alle elever. For meg er det å kapitulere å spre noen elever og nekte dem å gå på nærskolen sin, sier han.

God skole

Da rektor på Mortensrud skole, Leif Arne Eggen, sendte elevene på sommerferie fredag, hadde 97 prosent av dem minoritetsbakgrunn. Neste skoleår er ikke en eneste «helnorsk» elev innskrevet. Han tror ikke bussing er løsningen.

– 75 prosent av våre elever har behov for særskilt norskopplæring. Da har jeg liten tro på å beholde 20 prosent og busse resten til andre skoler, sier Eggen, som ideelt sett gjerne skulle hatt flere etnisk norske elever.

– Selvsagt hadde det vært best. Men dette handler jo om boligpolitikk. Det bor nesten ikke etnisk norske barn i området vårt. Da må vi lage en så god skole at folk vil gå her og satse videre på lesing og norsk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar