søndag 13. november 2011

  • Kjendisadvokat og Venstre-politiker Abid Q. Raja kritiserer innvandrere som belaster velferdsstaten.

    FOTO: Nordby, Carl Martin

Raja: - Innvandrere må skjerpe seg

Fem ganger så mange ikke-vestlige innvandrere som i befolkningen ellers får sosialhjelp. Nå er det på tide at innvandrerne skjerper seg, mener kjendisadvokat og Venstre-politiker Abid Q. Raja.





Hver fjerde ikke-vestlige innvandrere får sosialhjelp. Det er fem ganger så mange som i befolkningen ellers, der andelen er 5 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Dette er dramatiske tall. Vi har en gruppe i Norge som drar feil vei og belaster velferdsstaten. Sånn kan vi ikke ha det, sier Raja til Vårt Land.

- Ta i et tak

Han har en klar oppfordring til innvandrere som utnytter sosialstøtten:

- Ta i et tak, sier Raja.

Han viser til at man har et annet tanke- og levesett når man kommer til Norge.

- Man ser ikke at det å betale inn til felleskassa er et gode, og når man får noe gratis, utnytter man det. En del innvandrere blir diskriminert på arbeidsmarkedet, men noen har en dårlig arbeidsmoral, forklarer Raja.

Håp

SSB-forsker Lars Østby mener på sin side at språkproblemer, diskriminering, manglende kvalifikasjoner eller manglende papirer som dokumenterer utdannelse, og mangel på nettverk, gjør at mange ikke klarer å få seg jobb.

Raja mener imidlertid at det fortsatt er håp. Han foreslår at bedrifter som gjør en innsats for å ansette innvandrere, bør bli belønnet ved at staten prioriterer innkjøp fra disse bedriftene. Han vil samtidig ha arbeidskampanjer for å få innvandrere ut i jobb.

- USA skaper arbeidere av somaliere, mens vi skaper sosialklienter av somaliere. Enkeltpersoner må motiveres til å ta initiativet, sier Raja.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar