onsdag 9. november 2011

Mer grått hår i Oslo-skolen

Lærerstaben i Oslo-skolen eldes. I fjor underviste 4923 lærere over 50 år. Det er 863 flere enn i 1999. Utdanningsforbundet mener kutt i Oslo-skolen stenger nyutdannede lærere ute.

Eldre og eldre. Også de helt nyutdannede er det blitt færre av i Oslo-skolen. I fjor var 161 lærere i Osloskolen under 29 år, mot 1672 i 1999, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) Lederen for utdanningsforbundet i Oslo, Berit Eliassen, er bekymret. Hun mener årsaken til at lærerstaben er blitt eldre ligger i de gjentatte nedskjæringene i Osloskolen de siste årene. - Det fører til dårlig rekruttering av unge lærere, sier Eliassen. Det er blitt flere lærere i Osloskolen siden 1999, ifølge SSB. Ifølge Eliassen er det samtidig blitt flere elever. - Det bekymrer oss at det stadig blir flere eldre lærere. Vi vet at vi må ha et samarbeid mellom yngre og eldre lærere for å utvikle pedagogikken, mener Eliassen. Hun understreker at det er viktig at vi har lærere med lang erfaring. Men hun mener de unge må få komme til.

Ansiennitet teller

Lærerne i Oslo-skolen er ansatt i Oslo kommune. Ansiennitet er avgjørende når to står helt likt. - Problemet i år er at det ikke har vært ledige stillinger i det hele tatt. Vi har hatt skoler hvor fem og seks lærere har måttet gå fordi man må skjære ned på kostnadene. Disse lærerne har fortrinnsrett på andre skoler fordi de er ansatt i Oslo kommune. Dermed kommer de unge, nyutdannede, som ikke har noe ansettelsesforhold fra før, bakerst i køen, sier hun. Hun frykter at det vil bli mangel på lærere når så mange av de eldste skal gå av med pensjon på en gang. - Om få år vil det være behov for mange nye lærere fordi mange går av med pensjon eller uføretrygd, påpeker hun.

Forsvinner fra skolen

- Hva kan man gjøre for å få inn flere unge?- Det handler om å få flere lærere inn i skolen sånn at flere unge kan få jobb. Får ikke de unge jobb, forsvinner de til andre yrker. Vi vet det er behov for flere lærere nå. Mange står alene med store elevgrupper, sier hun. Alternativt foreslår hun å gi de unge stipend til etterutdanning, slik at de kan hankes inn i Osloskolen senere. Hun mener også flere vikarstillinger vil holde nyutdannede lærere varme.- Det finnes nesten ikke vikarstillinger i dag. Det er strammet inn til beinet overalt. Gi dem vikarstillinger, sier hun. Utviklingen er den samme i Akershus. Der er 36,9 prosent av lærerstaben over 50 år i 1999, mot 42,3 prosent i 2003.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar