onsdag 9. november 2011

Osloskoler som rivingsobjekter

HOVEDVERNEOMBUD i Osloskolen, Knut Myhrer, hevder i Dagsavisen at de fleste av skolene som ble bygget i Oslo på 70- og 80-tallet, er egnede rivingsobjekter. I dag har Undervisningsbygg, i regi av Oslo kommune, satt i gang rehabiliteringsarbeid ved 17 skoler. Ifølge verneombudet trenger dobbelt så mange Osloskoler en runde med oppussing. Ved Nesoddtangen skole i Akershus har ikke barna den siste tiden fått lov til å spille fotball i friminuttet på grunn av mangel på sikkerhet. Ifølge foreldreutvalget er ingen ting gjort på de fem år som er gått siden skolen ble varslet om påbud om stenging dersom brannsikring ikke ble opprettet i tråd med forskriftene. Dette er bare ett eksempel på uforsvarlige forsømmelser.

MANGELEN PÅ VEDLIKEHOLD på offentlige bygninger, deriblant skoler, er et formidabelt problem. Over hele landet er skolebygninger i elendig forfatning. Beregninger fra Kommunenes Sentralforbund (KS) viser at kommunene har et vedlikeholdsetterslep på 32 milliarder kroner de neste ti årene. Myhrer overdriver ikke når han sier at elever og lærere blir dårlige av å være på skolen.

I OSLO BØR 30 til 40 skoler repareres utvendig, og 60 skoler trenger bedre inneklima. Totalrehabilitering av en skole koster gjennomsnittlig 300 millioner kroner, avhengig av størrelse. Ganger man dette med antall skoler verneombudet mener trenger restaurering, ender man i Oslo opp med en prislapp på 10 milliarder kroner.

Forsømmelsene av vedlikeholdsarbeid har preget skolene gjennom mange tiår, og er en påminnelse om at forsømmelsene ender med at man må gjennomføre total renovering til mangfoldige millioner kroner. Her er det nødvendig med et skippertak for å innhente det enorme etterslepet. Men deretter er det nødvendig med et gjennomtenkt vedlikeholdsarbeid for å unngå nye kostbare rehabiliteringer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar