søndag 4. desember 2011

Mer og grovere vold rammer innvandrerbarn

Familievold med barn som ofre øker i Oslo. De aller fleste sakene som barnevernet må ta seg av, skjer i familier av utenlandsk opprinnelse.

Flere saker, grovere og alvorligere vold og mer komplekse problemstillinger. Størstedelen av familievolden skjer i familier med ikke-vestlig bakgrunn. Slik oppsummerer både politiet og barnevernvakten utviklingen når det gjelder familievold i Oslo. Det er bydelene som har ansvaret for å følge opp familievoldssaker og andre barnevernssaker på dagtid. Når bydelsbarnevernet har stengt, er det barnevernvakten som skal ta seg av akutte problemer i familien. Og barnevernvakten opplever at en stadig større andel av de akutte henvendelsene om familievold gjelder familier med ikke-vestlig bakgrunn:* I fjor måtte barnevernvakten gripe inn overfor 562 barn, i gjennomsnitt 11 barn hver uke, som ble slått eller var vitne til mishandling i familien. For fire år siden gjaldt det 224 barn.* 400 av barna var av annen etnisk tilhørighet enn norsk, i 2000 gjaldt det 118 av barna.

Flere i institusjon.

Avdelingssjef Wenche Eyde i Barne- og familieetaten forteller at barn med annen etnisk tilhørighet ikke er overrepresentert bare når det gjelder akutte henvendelser til barnevernvakten på grunn av familievold.- Barn med annen etnisk tilhørighet er generelt sett over-representert i barnevernet. 27 prosent av alle barn i Oslo har ikke-vestlig opprinnelse. I Barne- og familieetatens institu-sjoner har noe i underkant av 45 prosent av barna ikke-vestlig opprinnelse, forteller hun.Familievoldskoordinator Steinar Hoff Olsen ved Stovner politistasjon forteller at 70 prosent av alle familievoldssaker gjelder familier av annen etnisk bakgrunn. - Det vi avdekker, viser at familier med annen etnisk bakgrunn er overrepresentert på familievoldsstatistikken. Det kan ha noe med kultur å gjøre. Men det kan også være like mye familievold andre steder, men at den ikke er så lett å få øye på, sier han.

Ønsker undersøkelse.

Seksjonsleder Ole Kristian Hjemdal ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress bekrefter at det er grunn til å tro familier med ikke-vestlig bakgrunn er overrepresentert i familievoldsstatistikken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar