søndag 4. desember 2011

Vil styre innvandrerfamilienes dagligliv

Kommunalminister Erna Solberg vil at det offentlige skal gripe inn i innvandrerfamilienes familieliv, hvis foreldrene for eksempel nekter sine barn å delta på idrettsaktiviteter.

Integrasjonsmelding.Skole, barnehager og andre offentlige institusjoner får en stor oppgave med å følge med på hvordan innvandrerforeldrene oppdrar sine barn. For i stortingsmeldingen "Mangfold gjennom inkludering og deltakelse, ansvar og frihet" som kommunalminister Erna Solberg (h) la frem i går, er oppskriften klar for hvordan innvandrerbarna skal bli gode nordmenn.Målet er integrering, eller inkludering, som Erna Solberg helst kaller det, når det er snakk om personer med innvandrerbakgrunn, men som er født i Norge. Middelet er blant annet å gripe inn der hvor innvandrerforeldrenes levekår og holdninger, skikker eller tradisjoner, står i veien for barnas utvikling. - Ingen barn skal for eksempel måtte velge bort å ta utdanning etter eget ønske, eller å bli nektet å delta i idrettsaktiviteter på grunn av deres foreldres tradisjoner eller holdninger eller manglende kunnskap, sier Erna Solberg.

Begrensede virkemidler

Statssekretær Cathrin Bretzeg i kommunal- og regionaldepartementet vedgår at virkemiddelbruken det offentlige kan bruke overfor innvandrerfamiliene er begrenset: Så lenge innvandrere følger norsk lov, er det i realiteten lite det offentlige kan gjøre, annet enn å påvirke foreldrene gjennom kurs og annen informasjon. - Men det er etter hvert mindre begrensninger i forhold til hva slags pålegg vi kan ta i bruk, sier Bretzeg og viser til at foreldre som holder barna vekk fra skolen kan miste rett på barnetrygd, eller få bøter. Leder Helga Hjetland i Utdanningsforbundet sier at lærerne daglig støter på situasjoner hvor foreldre har sterke oppfatninger om hva barna deres skal være med på. Dette er meninger som ofte går på tvers av norsk samfunnsnorm. For eksempel hender det at innvandrerbarn ikke får delta i kroppsøving, eller at de tas vekk fra skolen. - Vi kan uansett ikke overprøve foreldreretten. Innvandrerbarna er dessuten veldig lojale overfor sine foreldre og lite utleverende, sier Hjetland. Muhammad Imran Mushtaq, nestleder i Islamsk Råd Norge, stiller seg skeptisk til at majoritetens normer skal være verdigrunnlag for minoritetene: - Jeg er veldig kritisk til at noen skal inn og overstyre foreldreretten. Hvilke fritidsaktiviteter foreldre velger for barna sine er opp til dem, sier Mushtaq.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar