søndag 13. november 2011

  • Barn som bor i Tante Ulrikkes vei flyttes fra Rommen skole (bildet) til Stovner skole. Rommen sender også skolestartere til Vestli skole.

    FOTO: Aksel Kjær Vidnes

Flere hundre femåringer får ny skole

Oslos skolekart viskes ut og strekes opp på nytt. Utdanningsetaten er forberedt på bråk.

Nye skoler er på vei, men de bygges ikke raskt nok til å holde følge med befolkningsveksten. For å få plass til 7500 1. klassinger neste år, må Utdanningsetaten tegne opp nye skolegrenser. Det skjer over hele byen og berører 31 av 99 grunnskoler. I tillegg fikk 18 skoler nye grenser i mars. Totalt må 650 skolestartere forberede seg på å begynne på en annen skole enn de hadde sett for seg.

– Vi er nødt til å bruke all kapasitet vi har på de eksisterende skolene for å få plass til alle elevene, sier avdelingsdirektør Harald Øvland.

Fra Ila til Møllergata, fra Trasop til Godlia



Aldri før har osloskolen vært igjennom så omfattende inntaksendringer.

– Det er flere ting som kan være vanskelig. Det kan være trafikk, avstand, det å holde naturlige boligområder samlet, tilhørighetsfølelse og hvordan barna er organisert sosialt på kveldstid, sier Øvland.

Han forventer reaksjoner fra frustrerte foreldre. Vest i byen er for eksempel fire skoler involvert i et skikkelig puslespill.

Klikk på linken nedenfor for å se detaljert grensekart over dagens situasjon for osloskolene.

FOTO: Ihlebæk, Jostein

Mens barn på Skøyen-adresser skal til Vinderen, skal Smestad-barn både til Vinderen og Slemdal, mens elever som i dag hører til Slemdal overføres til Vinderen. På Trasop vil elever måtte gå forbi skolen de tilhører i dag for å komme til sin nye skole, Godlia.

Og femåringer som trodde de skulle begynne på Ila eller Bolteløkka, blir flyttet til Møllergata.

– Det regner vi med at foreldrene kanskje ikke ønsker, sier Øvland, og legger til:

– Jeg vil oppfordre de berørte skolene til å koordinere sine innspill. Gjør de det, blir det mye lettere for oss å etterkomme ønskene.

Hver tredje femåring flytter før skolestart



I desember skal femåringene skrives inn. Forhåpentligvis på riktig skole. Alt vanskeliggjøres av at rundt en tredjedel av Oslos femåringer bytter adresse året før de skal begynne på skolen.

– Spesielt rundt Majorstuen og Gamlebyen er det veldig mye flytting rett før barna begynner på skolen. Der kan vi rett og slett ikke være sikre på å treffe, sier Øvland.

Hva som skjer når skolene blir bygd ut er heller ikke sikkert. Vil for eksempel området som blir flyttet fra Trasop til Godlia bli flyttet tilbake til Trasop når skolen får bedre kapasitet?

– De endringene som er foreslått gjelder 2012. Hvilke endringer som vil skje neste år, eller senere år, vet vi ennå ikke. Det eneste vi er sikre på er at grensene kommer til å bli endret mange ganger fremover når det bygges nye skoler, sier Øvland.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar