søndag 13. november 2011

  • Han har vært aktiv i foreldreutvalget på Mortensrud skole siden eldstedatteren begynte i første klasse. Syv år senere ønsker Aziz Rehman å få sin yngste sønn over på Stenbråten, som har en minoritetsandel på rundt 50.

    FOTO: Jon-Are Berg-Jacobsen

Rehman har vært en ildsjel for minoritetsskolen Mortensrud. Nå vil han ha seksåringen sin på den «hvitere» naboskolen

–Barna må møte noen etnisk norske i løpet av barnehagen og grunnskolen, mener Aziz Rehman.

Han leder Søndre Nordstrand Innvandrerforening. Har drevet Oslos pakistanske lokalradio. Vunnet priser for sitt arbeid både for integrering og for lokalmiljøet på Søndre Nordstrand. Frem til i fjor sommer var han også leder i foreldreutvalget på Mortensrud skole. Han har stått på. Vært bekymret for norskkunnskapene og integreringen til sine barn. Gang på gang har han utfordret skolebyråden til å ta tak i de konkrete problemene og bedre livssjansene for elevene på Mortensrud.

Ville løfte lokalskolen

Hans eldste datter går ut av syvendeklasse på Mortensrud til høsten. På ti år har andelen minoriteter der økt fra 80 til 97.

–Jeg har vurdert skolebytte flere ganger underveis. Men hver gang har jeg tenkt at det beste er å jobbe for et løft på nærskolen. At vi bytter skole, vil ikke gjøre noe for dem som kommer etterpå, sier Rehman.

Men ett sted går grensen, selv for en ildsjel. Rehman er blant de 40 prosentene som har søkt seksåringen sin vekk fra Mortensrud skole. Mange foreldre ønsker at barna går på «hvitere» skoler. Det gjelder også foreldre som selv er minoriteter.

–Mangfold og kulturutveksling er positivt. Men skolen skal også være en integreringsarena. Da må man ha mulighet til å møte noen etnisk norske, sier Rehman.

Frykter for barnas fremtid

Han retter ikke kritikk mot lærerne og det arbeidet som foregår på skolen.

–De gjør sikkert sitt beste, men vi ser jo at resultatene for eksempel på nasjonale prøver er godt under gjennomsnittet. Jeg er bekymret for hvilken fremtid som venter barna på Mortensrud. Får de den kunnskapen som trengs for å ikke falle fra senere i skolegangen, spør Rehman.

Han mener problemene i Mortensrud-området kunne vært løst med enkle grep: En administrativ sammenslåing av Mortensrud og den langt «hvitere» Stenbråten skole.

–Da kunne man sørget for en jevnere fordeling, selv om det selvsagt ville være administrative utfordringer, sier Rehman.

Ikke fritt skolevalg

Men foreløpig må han bare håpe at Stenbråten skole har plass til seksåringen hans.

–Det blir spennende å se, for det er flere som har søkt seg over enn skolen har kapasitet til. Selv om det heter «fritt skolevalg», kan vi ikke velge fritt her i området, avslutter Rehman.

Før han går mot lokalene til innvandrerforeningen der han sørger for innvandrerkvelder, kvinnemøter og sosialt samkvem for Mortensrud-beboerne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar